OSTEOPATHIE

Warmte,  pijn  en  beweging  delen hun zenuwbanen …

 

Daarom combineer ik net deze zaken:

  • Warmte: via mijn thermografisch onderzoek krijg ik extra zicht op asymmetrie en compensaties in het lichaam.
  • Pijn: dankzij de opleiding osteopathie leer ik blokkades in gewrichten vast te stellen en verlichten, de mobiliteit ervan te verbeteren, spanningen in spieren en bindweefsel te verminderen en een verstoorde motiliteit van de organen te herstellen.
  • Beweging: via een biomechanisch correcte en aangepaste training controleren we de paarden hun lichaamshouding en beweging. We leren hen zichzelf voort te bewegen op een manier die voor hen gezond is én waarin het hen mogelijk wordt een ruiter te dragen.

 

Osteopathie zorgt ervoor dat wervels kunnen bewegen zoals ze horen;
de juiste training zorgt ervoor dàt ze ook gaan bewegen zoals ze horen.

 

 

Waarom is het van belang hier kort op de bal te kunnen spelen?

 

De vorm bepaalt de functie en de functie bepaalt de vorm…

 

Als de beweeglijkheid van een gewricht beperkt of verstoord wordt zal het gewricht anders gaan functioneren/bewegen. Als een gewricht anders dan oorspronkelijk bedoeld beweegt en belast wordt ontstaan er spanningen in de betreffende regio en ontstaat er sneller slijtage. Hoe meer een gewricht zich aan deze nieuwe situatie heeft aangepast, hoe moeilijker het wordt alles naar de ‘fabrieksinstellingen’ te resetten.

Soms is het aannemen van een correcte lichaamshouding door het paard tijdens de trainingen niet voldoende om de fysieke spanningen weggewerkt te krijgen. Osteopathie kan dan verlichting brengen.

 

Wat is Osteopathie?

 

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode van het bewegingsapparaat, van de organen en de weefsels in het lichaam. Osteopathie beschouwt het lichaam met al zijn structuren en functies als één geheel en gaat ervan uit dat verminderde beweeglijkheid van weefsels en structuren een nadelige invloed hebben op de gezondheid.

 

Immobiliteit werkt pijn in de hand en pijn werkt immobiliteit in de hand…

 

Bewegingsbeperkingen die verband kunnen houden met de klacht worden behandeld door middel van manipulaties, mobilisaties en energetisch werk. Bewegingsbeperkingen staan het zelf herstellend vermogen van het lichaam in de weg. Door deze beperkingen op te heffen bevorderen we het herstel.

Verminderde bewegingsfuncties kunnen worden hersteld a.d.h.v. drie systemen:

  1. het pariëtale systeem (spieren, pezen, gewrichten, zenuwen)
  2. het visceraal systeem (organen)
  3. het cranio sacraal systeem : het cranio sacraal ritme is het derde levensritme naast ademhaling en hartslag en wordt veroorzaakt door hersenvocht dat tussen het centrale zenuwstelsel en de dura mater vloeit vanaf de schedel (cranium) tot aan het heiligbeen (sacrum)

 

Mijn eigen focus ligt op het voelen, mobiliseren, ontspannen en opvolgen van spanningen in het paardenlichaam. Het is fijn dat ik de paarden nu ook naast de revalidatietraining fysiek verder kan opvolgen en ondersteunen door middel van osteopathie.